Wymiana płynu hamulcowego w 1.4TSI z DSG w W-WA ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alkeicam
    Classic
    • 2011
    • 17

Porównuję moją O3 RS'a TSI (liftback) z poprzednią "cywilną" O2 TDI (również liftback) i dostrzegam dwa niefajne zachowania RSa związane z trakcją:

1) O3 RS nadspodziewanie łatwo zrywa przyczepność przednich kół przy przyśpieszaniu. Na 2-gim biegu (zwłaszcza gdy jest lekko pod górkę) występuje to dosyć często, nawet przy ostrożnym obchodzeniu z gazem. Przy wilgotnej nawierzchni i pełnym gazie zdarza się nawet na 3-cim biegu (prosta droga, +10 stopni, więc o oblodzeniu nie ma mowy).
    Moja O2 TDI miała praktycznie ten sam moment obrotowy (przeprogramowana na ~360 NM), a poza 1-ym biegiem nie zrywała przyczepności (nie licząc lodu/śniegu).
    O ile wiem efektywne przełożenie na 2-gim biegu jest bardzo podobne, więc to raczej nie przyczyna. Podejrzewam że winny jest wyraźnie lżejszy przód (TSI vs TDI), być może "wsparty" wpływem spoilera w RS.

2) W trakcie jazdy po prostej, równej drodze przy prędkościach powyżej 100 km/h, O3 RS często wykazuje skłonność do "myszkowania" - jedzie chwilę prosto, i nagle próbuje odbić w którąś stronę; po korekcie kierownicą znów kilka sekund jedzie równo, i ponownie to samo (nie mam asystenta pasa, ani podobnych systemów). Jasne że każde auto wymaga okresowych drobnych korekt kierownicą, tu jednak stają się jakby częstsze, a przede wszystkim mocniejsze (raczej nie jest to tylko moje subiektywne wrażenie, bo podobna obserwacja pojawiła się w którejś z "dziennikarskich" recenzji RSa)
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną wydają mi się podmuchy bocznego wiatru, versus "zbyt lekki" przód + wpływ spoilera.

Ciekaw jestem obserwacji innych kierowników O3 RS, zwłaszcza liftback'a TDI (spodziewam się że kombi może mieć zupełnie inną aerodynamikę / zachowanie), ponieważ zaczynam myśleć że to co wcześniej wydawało mi się zaletą benzynowego RS (lżejszy silnik / niższa masa), wobec konstrukcji liftbacka / spojlera okazuje się niestety wadą.
  • _JJ_
    Drive
    • 2010
    • 69
    • Octavia III combi (5E5)

Hej, w zeszłym roku wiosną na przeglądzie w ASO serwisant powiedział mi, że za pół roku powinienem zmienić płyn hamulcowy. Z tego co wyczytałem to układ w którym jest płyn hamulcowy jest połączony ze sprzęgłem, nie wiem tylko czy tak samo jest z DSG ? Boję się by w jakimś nieautoryzowanym serwisie nie ubili mi na amen skrzyni biegów. Czy jeśli mam DSG to zostaje mi wymiana tylko w ASO (korzystam z AutoWimar na Modlińskiej) czy może polecicie mi jakiś inny warsztat w Warszawie (najchętniej prawy brzeg Wisły lub lewy ale północ Warszawy). Jeśli chodzi o ASO to spodziewam się zaporowej ceny ale jeszcze się u nich nie dopytywałem.
    pzdr,
    Jacek
    -----------------
    O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez _JJ_
      Z tego co wyczytałem to układ w którym jest płyn hamulcowy jest połączony ze sprzęgłem
      ło jezu :shock:

Zamieszczone przez _JJ_
      nie wiem tylko czy tak samo jest z DSG
      nie, nie jest tak samo, bo gdybys poczytał na forum tobys wiedział, że DSG 7 (a ta skrzynia jest u ciebie) jest suche, w przeciwieństwie do DSG 6 ktore jest skrzynią "olejową"

płyn hamulcowy w twojej Skodzie możesz wymieniac obojetnie gdzie(byleby tylko warsztat wiedział jaka jest procedura odpowietrzania układu - polecam poczytanie forum w tym zakresie) obojetnie czy masz DSG czy manuala
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• _JJ_
        Drive
        • 2010
        • 69
        • Octavia III combi (5E5)

Dzięki za podzielenie się wiedzą. To teraz niech ktoś podrzuci mi namiar na sensowny serwis gdzie zrobię wymianę płynu hamulcowego.
        pzdr,
        Jacek
        -----------------
        O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

_JJ_, jesli nie chcesz w ASo to szukaj polecane warsztaty w Wawie
          np masz DGW, Roberta w Mińsku
          twój wybór- gdzie masz bliżej :wink:
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

Pracuję...